Risotto met zongedroogde tomaten en wortel

Risotto is eenvoudig te bereiden, voedzaam, en met weinig ingrediënten kun je toch en smakelijk gerecht maken. En natuurlijk, het lekkerst is om er groenten van het seizoen aan toe te voegen!Voor risotto gebruik je arboriorijst, die zacht en romig (als je rijst romig kan noemen) wordt tijdens het koken. Alles wat je aan de risotto toevoegt, alle ingredienten, komt sterk naar voren. Dus is het belangrijk om niet te uitbundig te zijn met wat je in de pan gooit! Keep the balance right. Ook belangrijk is om goed aan te voelen wanneer de risotto klaar is. Ga je te lang door dan is het resultaat een rijstepap! Maak je géén zorgen, na een keer oefenen heb je het onder de knie. Zodra de rijst zacht is stop je.
Risotto kun je het beste meteen opdienen. Maar als het moet kun je het ook wel opwarmen. Kook de risotto in dit geval niet helemaal gaar, maar a la dente. Later, als je de risotto wilt opwarmen, wordt die dan niet papperig. Voeg bij het opwarmen nog wat heet water toe aan de rijst, giet het al roerend in de pan,tot de rijst heet is. Doe het vuur daarna direct uit. Misschien is het ook belangrijk welk pan je gebruikt. Ik heb een oude gietijzeren Le Crueset pan. Echt een aanrader! Kijk zelf wat bij jou het beste werkt. Gebruik trouwens nooit een deksel tijdens het koken van risotto.

Wij kregen twee weken géén groentepakket van de boer, dus heb ik een potje zongedroogde tomaten gekocht en combineerde de tomaten met wortel voor de risotto. Heel lekker!

Ik heb hier een risottogerecht gemaakt voor 4 personen. Je hebt dan ongeveer 1 ½ liter bouillon nodig. Ik zeg ongeveer omdat je zelf moet inschatten wanneer de risotto klaar is. Zoals ik eerder heb gezegd, de rijst moet zacht maar niet papperig worden. Verder heb ik 350 gram arboriorijst gebruikt. De rijst mag je niet afspoelen voor gebruik. Hij wordt dus meteen uit het pak, na het wegen, in de pan gedaan.

Bereid eerst alle ingredienten. Snijd de groenten en leg alles klaar. Begin pas daarna met het voorbereiden van de bouillon.

1 ui, gesneden
200 g wortel, fijn gesneden in stukjes
1 grote knoflookteen, fijn gesneden
3 el tomatenpuree
1 potje zongedroogde tomaten, gesneden

Bereid nu de bouillon. Op 1 ½ liter water heb je zo’n 2 tot 3 eetlepels bouillonpoeder nodig. Kijk zelf hoe zout je de bouillon wilt hebben, maar maak het iets zouter dan je gewend bent.

Zet de bouillon op een zacht vuur. Terwijl de bouillon opwarmt ga je verder met de groenten. Bak de ui, wortel, en knoflook in (kokos- of olijf)olie in een grote pan. Als de groenten gaar zijn doe je de rijst en de tomaten erbij. Meng de rijst even in de hete pan en voeg er daarna de tomatenpuree aan toe. Blijf even roeren om de tomatenpuree met de rijst te mengen. Giet nu een beetje hete bouillon in de pan en meng. De rijst zuigt het vocht snel op. Giet er dan meteen weer wat bouillon bij. Blijf roeren totdat alle vocht weer opgezogen is. Giet dan weer vocht bij en ga zo door totdat de rijst gaar is. Blijf roeren zodat de rijst niet aan de pan gaat plakken.
Risotto wordt oorspronkelijk met kaas gegeten. Ik vind risotto ook smakelijk zonder kaas. Als je wilt kun kun je een vega-kaas gebruiken. Je kunt een voedzame vega-parmesan maken door bijvoorbeeld noten en/of zaden, een beetje zout en edelgistvlokken te mengen in de keukenmachine:

60 g witte amandelen
40 g pompoenpitten
3 el edelgistvlokken
zout naar smaak

Rooster de amandelen en pompoenpitten voorzichtig in een warme (180 C) oven. Laat ze afkoelen en maal ze in de keukenmachine, samen met de gistvlokken en zout. Doe er eventueel Italiaanse kruiden bij.

Geen opmerkingen:

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.