Champignontaartjes
Ik heb in het verleden uitsluitend tofu gebruikt om hartige taartjes te maken, maar ik wilde een keer iets anders. Ik besloot om een romige vulling te maken van zonnebloempitten. Gezond en neutraal van smaak, met deze ´room´ kun je alle kanten op. Voor de champignontaartjes heb ik de ‘room’ op smaak gebracht met miso. Door champignons met shoyu en mirin te bakken ontstaat er een geraffineerd taartje.

Voor de deegbodem:
55 g sesamzaadjes
130 g speltbloem
½ tl bakpoeder
½ tl zout

50 ml olijfolie
50 ml vega-melk
1 tl appelazijn

Voor de vulling:
2 el kokosolie
2 tenen knoflook
1 bakje champignons
2 el shoyusaus
2 el mirin

Voor de ‘room’:
120 g zonnebloempitten
100 ml water
2 tl gerstmiso
1 el olijfolie


1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet 6 vormpjes van 10 cm doorsnee in met olie. Gebruik liever vormpjes met een losse bodem. Dan zijn de taartjes makkelijker eruit te halen.
2. Bereid de deegbodem. Meng de sesamzaadjes, bloem, bakpoeder en zout in een grote kom.
3. Meng de olie, melk en azijn samen. Giet het melk mengsel in de grote kom. Meng alle ingrediƫnten samen met een pannenlikker. Vorm een deegbal met je handen.
4. Verdeel het deeg in 6 balletjes. Leg de balletjes deeg in het midden van de vormpjes. Druk het deeg uit tot een gelijkmatige cirkel op de bodem van de vormpjes en verder tegen de randen van de vorm omhoog. Zet opzij en ga verder met de vulling.
5. Snijd de champignons in kleine stukjes. Verhit de kokosolie en bak de champignons en knoflook, samen met de shoyu en mirin, voor ongeveer 5 minuten in de pan.
6. Bereid nu de room. Maal de zonnebloempitten in de keukenmachine tot een fijn mengsel. Voeg toe water, olijfolie en miso in de keukenmachine. Schraap de zijkanten van de kom en meng verder tot een room. Giet de room in een grote kom.
7. Giet de champignongvulling in de kom met de room. Meng goed samen.
8. Verdeel de vulling in de 6 vormpjes. Strijk de vulling glad met een spatel of lepel.
9. Bak de mini-quiches 25 minuten in de oven. Laat de quiches even afkoelen en druk de quiches uit de vormpjes met losse bodem eruit. De quiches zijn warm maar ook koud lekker.

1 opmerking:

Sanne zei

Klinkt heerlijk!
Ik ben gek op champignons en het klinkt als een heel herfstig recept.
Mooie foto ook!
Liefs

Alle foto's op deze blog zijn zelfgemaakt en eigendom van Natuurlijk Veganistisch!. Het is dan ook niet toegestaan deze foto's zonder toestemming te gebruiken.